Багатоповерхівки замість хатинок — як забудовували Запоріжжя у 1960-ті роки (фото)

Багатоповерхівки замість хатинок - як забудовували Запоріжжя у 1960-ті роки (фото)

Яким було масове будівництво у Запоріжжі у 1960-ті роки

Колись знайоме нам місто тільки з’являлося на ланах й городах, замість старих маленьких хатинок зводили багатоповерхівки, а стежки й доріжки перетворювалися на хідники й вулиці. Місто помітно ставало щільніше, наповнювалося послугами для містян і випробовувало нові транспортні маршрути.

У цій добірці від Музею архітектури Запоріжжя розповіли, як забудова Вознесенівського району доповнювалася новим масовим житлом упродовж 1960-их.

Читайте також: Обличчя міста: знайдені фотографії людей, які будували знакові споруди Запоріжжя

Забудова була більш мінімалістичною за ансамблі в стилі ретроспективізм (ампір), але менш поверховою й місткою за подальші модерністичні проєкти.

Архітектори тої епохи ставили функцію та швидкість будівництва вище за комфорт та естетику, тому здебільшого житлова архітектура модернізму типова, лише деінде прикрашена мозаїчними роботами.

Детальніше — на слайдах:

Багатоповерхівки замість хатинок - як забудовували Запоріжжя у 1960-ті роки (фото)Багатоповерхівки замість хатинок - як забудовували Запоріжжя у 1960-ті роки (фото)Багатоповерхівки замість хатинок - як забудовували Запоріжжя у 1960-ті роки (фото)Багатоповерхівки замість хатинок - як забудовували Запоріжжя у 1960-ті роки (фото)Багатоповерхівки замість хатинок - як забудовували Запоріжжя у 1960-ті роки (фото)Багатоповерхівки замість хатинок - як забудовували Запоріжжя у 1960-ті роки (фото)

Раніше ми розповідали про жінок-архітекторок, що спроєктували найкрасивіші будівлі Запоріжжя, але залишилися в тіні своїх чоловіків або керівників. 

Джерело

Share this post

нет
scroll to top