«Обрив лінії електропередач нової небезпеки не приніс»: експертка про ситуацію на окупованій ЗАЕС

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

"Обрив лінії електропередач нової небезпеки не приніс": експертка про ситуацію на окупованій ЗАЕС

Олена Паренюк, старша наукова співробітниця Інституту проблем атомних електростанцій. SOLARIS agency»На території ЗАЕС є дизель-генератори, які вмикаються в разі повного знеструмлення станції. Дизель-генератори в безпеці. Вони можуть функціонувати за потреби», — зазначила Олена Паренюк.

За її словами, пошкодження однієї з ліній електропередач наразі не несе загрози для станції:

«Критичні наслідки є: реактори не проходили технічне обслуговування майже 3 роки, станцію заміновано, техніка військова знаходиться на території машинного залу і на території атомної станції. Це є небезпечним. Обрив лінії електропередач ніякої нової небезпеки не приніс», — додала старша наукова співробітниця.

Раніше Суспільне повідомляло, що 1 жовтня внаслідок російських обстрілів тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) вчергове втратила підключення до однієї з ліній живлення.

Що відомо про ситуацію на Запорізькій АЕС

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня 2022 року захоплена російськими військовими. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни й саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення «нікчемним», а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про «приєднання» українських територій і ЗАЕС не має значення.

Читати ще

"Обрив лінії електропередач нової небезпеки не приніс": експертка про ситуацію на окупованій ЗАЕС

Читати ще МАГАТЕ закликало до негайного повернення окупованої Запорізької АЕС під контроль України

Share this post

нет
scroll to top