Залишається в організмі назавжди — як пилова буря вплинула на здоров’я запоріжців

Залишається в організмі назавжди - як пилова буря вплинула на здоров'я запоріжців

У Запоріжжі повітря забруднене через пилову бурю — лікар Євген Тулушев розповів, як це впливає на здоров’я

Вже кілька днів в Україні триває масштабна пилова буря. Її вплив може бути відчутним на самопочутті, особливо у тих, хто багато часу провів на вулиці. Про це розповів на брифінгу лікар відділу моніторингу та реагування на небезпеки Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Євген Тулушев.

Читайте також: Користь для саду та городу — як використати опале листя

Через пилову бурю в атмосфері підвищився рівень дрібнодисперсного пилу. Максимальне перевищення зафіксували 1 жовтня — тоді показники були вищі у п’ять разів.

«Перш за все це будуть відчувати люди з хронічними захворюваннями — бронхіальна астма та інші захворювання дихальної системи. Для них це дійсно серйозна загроза. Для здорових людей це теж неприємно і неприємно може бути досить довго, тому що цей пил складається з дрібнодисперсного пилу, який глибоко проникає в легені і залишається там назавжди», – зазначив Євген Тулушев.

Потрапляння пилу в легені приносить не тільки дискомфорт, а ще й може загострити наявні хронічні захворювання. А це своєю чергою спричиняє тривогу, безсоння та втому. Лікарі радять більше пити води, не провітрювати надовго приміщення, проводити вдома вологе прибирання та максимально зменшити час перебування на вулиці.

Як ми писали, у росії зараз також тривають пилові бурі, а в Україну її принесли південно-східні вітри. Як пишуть у європейській службі моніторингу Copernicus, така ситуація буде зберігатися, як мінімум, до 3 жовтня.

Раніше ми розповідали як у Запоріжжі працює майстерня з переробки пластику. Сортування та переробка сміття — важливе питання в сучасному світі. Журналісти zprz.city поспілкувалися з Іриною Щетиніною, головою громадської організації «Zero Waste ZP», чия майстерня Plasticon переробляє пластик у Запоріжжі.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top