Наявність дружини з інвалідністю – чи є це вагомою підставою для звільнення зі служби

Наявність дружини з інвалідністю – чи є це вагомою підставою для звільнення зі служби

Корисні поради від юристки мобілізованим

Юристка Дар’я Тарасенко на своїй сторінці у фейсбуці надала роз’яснення щодо однієї із причин звільнення чоловіка із військової служби. Проаналізувавши Наказу Міноборони 495 юристка оцінює ці зміни дуже позитивно.

Читайте також: Відправка заяви про відстрочку поштою – як запоріжцям це правильно зробити

У питанні звільнення з військової служби військовослужбовця, який має дружину з інвалідністю, законодавець ставить різні умови в залежності від групи інвалідності, а саме:

  1. 1 чи 2 група інвалідності дружини – в цій ситуації звільнення можливе, якщо є необхідність у здійсненні постійного догляду.
  2. 3 група інвалідності – в цій ситуації звільнення можливе, якщо виконується одна з наступних умов:
  • інвалідність встановлена внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів,
  • наявність у дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів.

Оскільки до сьогоднішнього дня не існувало нормативно-правового акту, який би визначав перелік необхідних документів, то кожна військова частина по-своєму тлумачила Закон, і тому на практиці були такі проблеми:

  • з І чи ІІ групою військові частини вимагали саме висновок МСЕК з записом про потребу в постійному догляді (висновок ЛКК не визнавали), доказ здійснення постійного стороннього догляду чоловіком.
  • з ІІІ групою вимагали документальне підтвердження потреби в догляді.

Наказ 495 визначив перелік документів для звільнення за цими підставами. Якщо дружина військовослужбовця має інвалідність І чи ІІ групи необхідно подати такі документи:

  • копія свідоцтва про шлюб
  • документ, що підтверджує інвалідність
  • документ про потребу в постійному догляді — висновок МСЕК із відповідним записом або висновок ЛКК (для осіб з інвалідністю ІІ групи).

Тобто МО визнає, що:

  1. Не потрібно підтверджувати, що військовослужбовець вже доглядає за своєю дружиною.
  2. Не потрібно доводити, що більше нема кому доглядати за нею.

Також МО визнало, що висновок ЛКК підтверджує потребу в постійному сторонньому догляді. Проблема залишається з тими особами з інвалідністю І-б групи, які не мають такого запису у МСЕК, а мають лише висновок ЛКК.

Якщо дружина військовослужбовця має інвалідність ІІІ групи необхідно подати такі документи:

  • копія свідоцтва про шлюб
  • документ про інвалідність
  • документ, що підтверджує у дружини відповідне захворювання АБО відповідну причину інвалідності.

Тобто МО визнає, що:

  1. Немає необхідності підтверджувати потребу в догляді.
  2. Немає необхідності підтверджувати, що більше нема кому доглядати.

«Саме по цих підставах для звільнення я щиро сподіваюсь, що Наказ МО 495 сприятиме більш справедливому ставленню до питання звільнення військовослужбовців», — наголосила Дар’я Тарасенко.

Раніше ми розповідали, чи може ТЦК скасувати раніше надану відстрочку. За словами юристки, відстрочку дійсно можуть скасувати.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top