Заарештований архітектор у Запоріжжі – за що розстріляли Дітріха Тіссена

Заарештований архітектор у Запоріжжі – за що розстріляли Дітріха Тіссена

Дітріх Тіссен був відомим архітектором не лише у Запоріжжі, а й за його межами

Майже 90 років тому, 27 липня 1937 року, був заарештований Дітріх Тіссен – наш земляк менонітського походження, видатний архітектор. Що стало причиною арешту, розповів запорізький краєзнавець Роман Акбаш.

Читайте також: Трагедія, яка приховувалася роками — як у Запоріжжі під час будівництва обладміністрації загинула жінка

На жаль, Дітріх Тіссен розділив сумну долю багатьох менонітів Радянського Союзу. 16 вересня того ж року Дітріх Тіссен був розстріляний, як «учасник шпигунсько-фашистської організації, що діє під прикриттям лютеранської громади». Реабілітований у 1960 році  – «за відсутністю складу злочину», посмертно.

Архітектор Дітріх Тіссен народився 27 грудня 1870 року у Хортицькій колонії. Його батько переїхав до нашого краю у 1818 році із Західної Прусії. До речі, Дітріх був 14-ю дитиною в родині Корнеліуса та Катаріни Тіссен. Початкову та середню освіти він отримав на території нинішньої Верхньої  Хортиці – закінчив Хортицькі сільську та Центральну школу (зараз – школа №82). А ось за вищою освітою поїхав за кордон – вчився на архітектора у Гільдбургхаузені та Дрездені.

Архітектор Тіссен жив та працював у Катеринославі (зараз – Дніпро). Тут він побудував цілий ряд помітних будівель та здобув славу одного з самих видатних майстрів катеринославського модерну.

Дві будівлі за проєктами Тіссена були побудовані й в нашому місті. Першу збудували 1908 року для комерційного училища. На жаль, ця чудова споруда була зруйнована під час Другої світової війни. Зараз на її місці знаходиться другий корпус ЗНУ.

Вже у 1920-і роки Тіссен став архітектором будівлі запорізького театру-клубу «Металіст», зараз це –  будинок культури «Автозаз». До речі, ця робота Тіссена долучена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Раніше ми розповідали, як запоріжанка перемогла на Олімпійських іграх 36 років тому.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top