«Влучання просто навмання, аби мирні жителі відчувало страх»: як живуть у прифронтовому Приморському на Запоріжжі

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

Приморське, жовтень 2024. Суспільне Запоріжжя

Прифронтове Приморське Запорізької області щодня потерпає від атак РФ. Росіяни запускають дрони-камікадзе, застосовують міномети, артилерію й танки. Нині в селі залишаються близько двох тисяч людей.

Як живуть під постійними обстрілами місцеві — дізнавалося Суспільне.

Приморське — за 7 км від лінії фронту. Російські війська його обстрілюють кілька разів на день: хаотично завдають ударів по будинках та автівках цивільних.

Понівечений будинок в селі Приморське, жовтень 2024. Суспільне Запоріжжя

Начальник слідчого відділення районного управління поліції Віталій Романча, каже, що нині в селі ситуація складна:

«Здійснюється щоденно терор місцевого населення. Дрони б’ють по цивільних об’єктах, інфраструктурі, мережі електропередач, у цивільні машини, де знаходяться лише жителі села та родичі, які до них приїжджають. Дуже багато пошкоджених автівок, є влучання в будинки — без якоїсь методичності. Таке відчуття, що влучання просто навмання, аби мирні жителі відчували страх».

Віталій Романча. Суспільне Запоріжжя

Протягом останнього місяця близько 10 людей дістали поранень внаслідок атаки російських дронів, є загиблі. Зокрема, минулого тижня безпілотник влучив у авто сусіда Світлани:

«Коли він загинув, я чула, як літав дрон. Він кружляв і над нашим будинком. І ми почули цей вибух. І потім дізналися, що така сталась трагедія. Абсолютно мирна людина, пенсіонер, в якого росте онучка. З дружиною просто під’їжджали до свого будинку. Не доїхав три хати додому».

Автівка сусіда Світлани, в яку влучив російський дрон. Запорізька обласна прокуратура

Світлана. Суспільне Запоріжжя

Світлана — вчителька у місцевій школі. Жінка каже, що на онлайн-уроках їй нерідко доводиться заспокоювати переляканих учнів:

«Ми йдемо на зв’язочок з дітьми, а вони мені кажуть: «Світлана Миколаївна, дрон летить наді мною, я не можу вийти з будинку». Дитина мені показує, що у дворі приземляються. Ну що це таке, це ж боротьба з цивільними!«

Понівечена автівка в селі Приморське, жовтень 2024. Суспільне Запоріжжя

Через російські атаки люди намагаються зайвий раз не виходити з будинків.

Кирило Осіка. Суспільне Запоріжжя

Ситуація тільки погіршується, розповідає місцевий житель Кирило Осіка. Тож вперше з початку повномасштабного вторгнення вирішив покинути рідну домівку. Та навіть під час виїзду ледь не загинув від російського дрона:

«Я приїхав вивозити останні речі з місця проживання у Запоріжжя. І в момент, коли я заносив речі вже в автомобіль, я почув дрон. Квадрокоптер, з зарядом. І в цю секунду він прилетів поруч з моїм автомобілем. Ну, я 10 метрів був від автомобіля… Я встиг до будинку як раз підбігти».

Понівечена автівка Кирила Осіки, жовтень 2024. Суспільне Запоріжжя

Нині у Приморському залишаються жити близько двох тисяч людей.

Понівечений будинок в селі Приморське, жовтень 2024. Суспільне Запоріжжя

Понівечена автівка в селі Приморське, жовтень 2024. Суспільне Запоріжжя

Читати ще

Читати ще Прокуратура розпочала розслідування щодо обстрілу цивільної автівки в Приморському Запорізької області

Share this post

нет
scroll to top