«Не певен, що ви це виставите» — у Запоріжжі просто неба показали нові плакати воєнного часу

"Не певен, що ви це виставите" - у Запоріжжі просто неба показали нові плакати воєнного часу

Фельдшер, фізик, військовий, художник — у Запоріжжі відкрили першу виставку Максима Маловічка, якого люблять психоделічні музиканти

Нова експозиція з серії «Плакати воєнного часу», що відкрилась у нашому місті, стала першою виставкою для запорізького художника-графіка та ілюстратора Максима Маловічка. Він презентував понад 30 плакатів, які можна побачити просто неба.

Читайте також: Читання снів по черепах єдинорогів: запорізький фотохудожник відкрив виставку світлин, які нагадують сюрреалістичні картини


Нагадаємо, що «Плакати воєнного часу» — це  спільний проєкт департаменту культури і туризму Запорізької міської ради і Міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва BIRUCHIY contemporary art project. Куратором виставок є президент ГО «Спілка Дослідників Сучасного Мистецтва», комісар BIRUCHIY contemporary art project Геннадій Козуб (Запоріжжя-Київ).

В рамках цього унікального проєкту запоріжців та гостей міста з 2022 року знайомлять з творчістю найкращих українських художників, які створюють плакати, що образотворчою мовою розповідають про воєнні події та несуть важливі посили, підтримують бойовий дух та настрій. Цього разу роботи презентує наш земляк.

«Я відчував, що велика війна буде»

Раніше Максим Маловічко не брав участі у виставках. Тож, знайомимось.

— Перше за все вважаю себе плакатистом. Політична і військова тематика це те — в чому я розуміюсь, це мені цікаво. Частина плакатів виставки була намальована ще до повномасштабного вторгнення, але я відчував, що велика війна буде і вони у якості макетів лежали на комп’ютері, — розповідає zprz.city Максим Маловічко.

— Який плакат на виставці найновіший?

— «Українська мрія». Коли я надіслав організаторам майже всі плакати Геннадій Козуб запропонував мені: «Хотілося б побачити чогось з гумором». Тоді я сказав: Добре. Не певен, що ви це виставите». Але виставили.

— Чому ви раніше не брали участь у виставках? 

— До повномасштабної війни працював з закордонними замовниками з Америки, Нової Зеландії, Європи. У березні 2022 року я був мобілізований, не так давно мене було звільнено у запас. І що мені робити, коли йде війна, а я вже не військовий? Почав робити нові плакати та зроблено те, що було. Взагалі, у мене переважають цифрові роботи.

Нещодавно ми з моєю дружиною Катериною, вона теж художниця, розмальовували БПЛА, який волонтери продали, а всі кошти направили на підтримку бійців на Запорізькому напрямку.

— Як давно ви малюєте?

— Взагалі — з дитинства. А більш серйозно, коли я почав цим займатись професійно, з 2012-2013 року. Я працював копірайтером і тоді у мене з’явився час, щоб я зміг щось робити для душі. Тоді я почав брати уроки фотошопу, різних графічних програм. зрозумів, що мені це цікаво, що в мене багато ідей, які можу реалізувати в електронному форматі.

— Цікаво, а на кого ви вчились?

— Вчився спочатку в мединському коледжі. Я фельдшер швидкої допомоги, але працював зовсім трішки. І потім закінчив Запорізьку державну інженерну академію, я фізик — я пішов вчитись тільки для того, щоб похизуватись (посміхається).

— В яких напрямках малюєте?

— Один з моїх стилів — як на чорно-червоно-білих плакатах. Другий — психоделік, на кшталт робіт 1960-х років, коли художники малювали обкладинки й постери хіппі-виконавців рок-музики. І третій — кумедні персонажі, карикатури в стилістиці 1960-х років, коли модна була культура бітників, в них був дуже характерний графічний стиль.

— В анотації виставки було написано, що ви малювали обкладинки для музичних альбомів. Серед них є відомі?

— Вони невідомі широкому загалу, бо стиль їхньої музики — це теж психоделічний  рок в стилі 1960-х-1970-х років. Це нішева музика, вона мало кому подобається.

— А як ви знайшли один одного?

— Вони мене знаходили через інстаграм. Як і психоделічна музика психоделічний арт сьогодні теж є досить рідким явищем. Не кожен знається на цьому, не кожен художник візьметься малювати.

— Тобто, вони побачили в вас рідну душу.

— Можливо, й так (сміється).

Де у Запоріжжі подивитись виставку «Плакати воєнного часу»

Виставка працює у всіх районах міста орієнтовно понад місяць.

— Вознесенівський район —  на бульварі Марії Примаченко (проспект Маяковського), це головна локація.

Зазвичай, виставку показували у рамках на фасаді Туристичного інформаційного центру, але під час однієї з ворожих атак КАБами частина рамок була понівечена, постраждалі вікна і двері. З часом все буде відновлено і виставка теж.

Ми писали, що наприкінці літа відкрились нові локації у шести районах Запоріжжя. Ось вони:

— Олександрівський район – у сквері Театральному.

— Хортицький район – біля ЦКП (ПК) «Хортицький».

— Дніпровський район – у парку Журналістів.

— Заводський район – біля Заводської райадміністрації.

— Комунарський район – у сквері імені Гагаріна.

— Шевченківський район – у парку імені Клімова.

Ми писали, що запорізьких художників запрошують доєднатись до GOGOLFEST у рідному місті — куди й коли.

Фото автора

"Не певен, що ви це виставите" - у Запоріжжі просто неба показали нові плакати воєнного часу "Не певен, що ви це виставите" - у Запоріжжі просто неба показали нові плакати воєнного часу "Не певен, що ви це виставите" - у Запоріжжі просто неба показали нові плакати воєнного часу "Не певен, що ви це виставите" - у Запоріжжі просто неба показали нові плакати воєнного часу "Не певен, що ви це виставите" - у Запоріжжі просто неба показали нові плакати воєнного часу "Не певен, що ви це виставите" - у Запоріжжі просто неба показали нові плакати воєнного часу "Не певен, що ви це виставите" - у Запоріжжі просто неба показали нові плакати воєнного часу "Не певен, що ви це виставите" - у Запоріжжі просто неба показали нові плакати воєнного часу

Джерело

Share this post

нет
scroll to top