Чи корисно їсти цитрусові? Не зовсім, тому що більшість ціх фруктів містять токсичні сполуки у шкірці. З цієї причини деякі їх частини ніколи не можна їсти.
Яку небезпеку криє шкірка лимона чи апельсина — читайте в матеріалі РБК-Україна (проект Styler).
Чи можна їсти цитрусові зі шкіркою?
Цедра цитрусових їстівна, хоча зазвичай ми їмо лише ароматну зовнішню частину (флаведо) і відкидаємо гірке альбедо під нею. Однак у випадку з магазинними фруктами це може бути шкідливим для здоров’я, оскільки в більшості випадків шкірка містить токсичні консерванти.
Вони не призначені для споживання і не використовуються лише у випадку органічних цитрусових.
Хоча ці консерванти погано розчиняються у воді, навіть додавання кількох скибочок лимона з цедрою в глечик з водою, не кажучи вже про склянку гарячого чаю, може викликати дискомфорт.
Як зберігаються цитрусові?
Цитрусові захищають від псування за допомогою консервантів, які в основному включають три сполуки: імазаліл, тіабендазол і ортофенілфенол.
Імазаліл — фунгіцид, який запобігає пліснявінню шкірки. Також відомий під назвами Florasan R і Fungaflor, це похідне імідазолу. Ссавцям шкідливо вдихати і споживати його. При повторному вживанні помітні ефекти в печінці у вигляді змін біохімічних показників цього органу.
За даними EWG, рівень цієї сполуки в цитрусових може бути набагато вищим, і, як речовина, що порушує роботу ендокринної системи та класифікована Агентством з охорони навколишнього середовища США (EPA) як ймовірний канцероген для людини, її слід заборонити.
За даними французького дослідження, споживання двох фунгіцидів шкірки цитрусових — імазалілу та тіабендазолу, а також малатіону (нейротоксичних пестицидів, що використовуються в посівах рослин) може збільшити ризик розвитку раку молочної залози у жінок у постменопаузі, особливо при надмірній вазі.
Згідно з класифікацією EPA, тіабендазол також є можливим канцерогеном для людини, який у високих дозах може порушувати функціонування щитовидної залози.
Також він негативно впливає на нервову систему. Однак ортофенілфенол (або біфеніл) як фенольна сполука також може сприяти розвитку раку, особливо злоякісних пухлин.
У чутливих людей він може порушувати роботу серцевого м’яза і викликати нудоту, запаморочення, задишку і діарею.
Пам’ятайте, що згадані сполуки широко використовуються в промисловості — не тільки в харчовій, а й у багатьох інших галузях. Такі фрукти, як лимони, лайми, апельсини, мандарини, грейпфрути та помело (а також банани) не є єдиним джерелом, з якого вони потрапляють в організм.
Чи можна прибрати імазаліл і консерванти з цедри цитрусових?
Дослідження заперечують можливість видалення консервантів із шкірки цитрусових шляхом миття. Є також докази того, що фунгіциди проникають через шкірку в м’якоть, яка не звільняється від них.
Пестициди з шкірки цитрусових неможливо повністю видалити, тому їх потрібно просто викинути. Це не гарантує, що ми не з’їмо шкідливі сполуки — при 0,64 мг/кг імазалілу в шкірці його рівень у м’якоті становив 0,04 мг/кг. У чутливих людей навіть такі кількості можуть накопичуватися, наприклад, через ліки та навколишнє середовище.
Дізнайтеся про легкодоступні та дешеві фрукти, як треба їсти восени та взимку.
Читайте також, чи справді їсти яблука зі шкіркою корисніше.
При написанні матеріалу використовувались такі джерела: Environmental Working Group, Proceedings of the Estonian Academy of Sciences.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета — надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров’я звернутися до лікаря.