Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко — як вона зараз виглядає

Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає

Один з туристичних об’єктів на Хортиці — Тарасова стежка з рядками його віршів на гранітних стелях

Тарасова стежка, мальовнича пішохідна доріжка в північній частині Хортиці – шлях, яким у 1843 році, згідно з розповідями, гуляв Тарас Шевченко. Можливо не зовсім і не тільки цим, але він точно бачив звідси, з висоти Хортиці, чудовий краєвид на Дніпро, як і ми тепер.

Читайте також: На Хортиці поставили дуже сучасну виставу про Шевченка – фоторепортаж 

Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає

Автор цих рядків нещодавно пройшлася Тарасовою стежкою і сфотографувала. Пройшлася не вперше. Зокрема, була й на відкритті цього милого затишного туристичного об’єкта для спокійних прогулянок у 2005 році.

Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає

Починається Тарасова стежка біля підніжжя Пагорба Єдності, який реконструювали у 2021 році (з нього відкривається красивий краєвид), і проходить вздовж узбережжя Хортиці, повертаючи на захід.

Частина Тарасової стежки оформлена гранітними стелами з уривками з творів Шевченка, присвячених Хортиці, Запорізькому краю, Дніпру й порогам. Вздовж маршруту встановлені лавки.

Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає

«Тут, у північній околиці острова Хортиця, зі скелястої височини відкривається вид на Дніпро, що розділяється островом на два річища, на залишки порогів у вигляді скель посередині русла, на Дніпрогес», — розповідається на сайті Національного заповідника «Хортиця».

Втім, після підриву військовими рф Каховської ГЕС Дніпро сильно обмілів і залишки порогів стали видніше. А фото пошкодженого ними ж Дніпрогесу не варто публікувати під час війни з міркувань безпеки. Але Хортиця незмінно прекрасна.

Читайте також: На скільки впав рівень води біля Хортиці цим літом та як це вплинуло на природу — думка науковця

Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає

…Влітку 1843 року, як повідомляється на сайті заповідника, діставшись на кораблі до Катеринослава (сучасний Дніпро), 29-річний  поет, автор першого (1840 року) видання «Кобзаря» і визнаний на той час молодий художник відправився пішим ходом вбік Олександрівська (нинішнього Запоріжжя) уздовж порогів стежками.

Потім, минувши Кічкаську переправу, зупинився в гостях у Прокопа Булата. Груша, яка вже в той час росла біля будинку родини Булатів, і зараз називається Шевченківською грушею, і є визначною пам’яткою міста (вона знаходиться на лівому березі). За легендою Тарас Шевченко ночував під цим деревом.

Звичайно ж, у плани поета входило й відвідування легендарного острова. Син Прокопа, Роман Булат, кілька днів підряд перевозив у човні-каюку Тараса Шевченка на Хортицю.

Тарас Шевченко блукав стежками Хортиці, відшукуючи залишки козацьких фортець,  очікуючи відчути на легендарному острові дух запорозької вольниці, слухав розповіді нащадків січовиків у козацькому селі Вознесенка,  навіть ярмарку в Олександрівську, переказують, відвідав.

З Олександрівська Тарас Григорович подався на місця козацьких вольностей – в напрямку Нікополя, Капулівки, Покровського.

Більшість шевченкознавців висловлює думку, що Тарас Шевченко не відбувся б як визнаний геніальний український поет, якби не було славетного Запорожжя, де народилося і сформувалося найяскравіше явище в українській історії – запорозьке козацтво.

Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає

Читайте також: Запоріжці поділились світлинами до Дня Державного Прапора — незвичайні фото

Тарас Шевченко з глибокою любов’ю і щирим захопленням оспівав наш  запорозький край. Чи не кожна сторінка «Кобзаря» рясніє незліченними розсипами значущих для українців  слів: «козак», «Січ», «запорозький», «Великий Луг», «Запорожжя». У творчій спадщині великого українського поета, нагадують у заповіднику, знаходимо і назву  острова Хортиця, що згадується у чотирьох поетичних творах Тараса Шевченка».

Ми писали, що з 14 серпня у заповіднику «Хортиця» запропонували нові екскурсії. Так, є пішохідна екскурсія «Хортиця єднає Україну», яка охоплює майдан «Козацьке коло» та скульптури-обереги розташовані на ньому, Тарасову стежку, Пагорб Єдності тощо, з фотографуванням біля Державного Герба України.

Також ми розповідали, як у Запоріжжі з’явились сім скульптур-оберегів, які знаходяться на Хортиці, та що вони символізують — фото.

Фото автора

Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає Запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко - як вона зараз виглядає

Джерело

Share this post

нет
scroll to top